HOOGSENSITIEF (HSP)

"Een olifantenvel hebben", klopt dat wel?
 

Wat is HSP

 

HSP staat voor 'Highly Sensitive Person' of 'Hoog Sensitief Persoon'. Het betreft een persoonseigenschap gerelateerd aan het 'anders werken' van het zenuwstelsel en de hersenen.

Niet te verwarren met "overgevoelig" zijn,  Het laatste is een gevolg van een trauma, het eerste een aangeboren manier van informatieverwerking in de hersenen.

Hoe dat gaat? Op het moment dat de zintuigen worden aangesproken, gaan er bij een HSP méér hersengebieden aan het werk dan bij een niet-HSP. Ze krijgen extra veel sensorische informatie binnen. Deze overvloed aan details komt quasi ongefilterd de hersenen binnen. Hierdoor ervaart een HSP situaties intenser, denken ze complexer en merken ze meer subtiele nuances op.

 

Kwetsbaarheid of kracht?

 

In onze westerse wereld waar de nadruk op pure ratio ligt, wordt sensitiviteit nog steeds onterecht ondergewaardeerd. Veel hoogsensitieve mensen ervaren dan ook eerder last van hun eigenschap. Ze trachten zich aan te passen en duwen zichzelf vaak in een "rol" die ze denken te moeten spelen om in de wereld te passen. Hierbij lopen ze gevaar voor burn-out.

Nochtans is hoogsensitiviteit een mooie eigenheid en zeker geen eigenaardigheid. Ongeveer 15 tot 20% van de bevolking beschikt over deze verhoogde sensorische gevoeligheid.

 

 

Tips voor de HSP

 

Het belangrijkste voor een HSP is inzicht hebben in de werking van zijn of haar persoonlijke energiebalans. Zorg goed voor jezelf, bewaak je balans zorgvuldig. Accepteer en waardeer jezelf met je kwaliteiten en je grenzen. Breng je eigen talenten en positieve kanten helder in kaart en geef er ruimte aan. 

Als HSP ervaringsdeskundige help ik je graag om inzicht te verwerven in jouw persoonlijke BINC kracht. 

 

 

Heb je nog vragen hierover? Vrijblijvende info of afspraak?